Vox Trade distributer za Dynaudio, Electrocompaniet, Transparent, Meridian audio, Fujitsu

Novosti

Sve vesti »

18.05.12 MINHEN Hi-Fi show Maj 2012

Najvazniji hi-fi show na evropskom tlu je svakako sajam u Minhenu koji je kao i ranije lociran u pomalo cudnom centru nazvanom MOC. Medjutim, imajuci u vidu da su prethodnih godina mnogi izlagaci gundjali zbog lose akustike pedesetak firmi ste ovoga puta mogli da vidite na paralelnom sajmu koji se odrzavao u hotelu Marriott pod nazivom HiFi de luxe show. Nazalost, izgleda da ovo nisu znali svi, pa su posetioci hotela bili u prednosti jer su u opustenijoj varijanti mogli da obilaze sobe sa opremom. Moram da priznam da mi se ova hotelska varijanta mnogo vise dopala pa verujem da ce im se mnogi izlagaci prikljuciti sledece godine. Kako je ovaj sajam od velikog znacaja svi proizvodjaci su se potrudili, da bas u Minhenu prikazu sto vise noviteta na kojima su marljivo radili tokom godine.
Najvise novosti nam je predstavio Electrocompaniet koji ce uskoro na trziste lansirati nekoliko izuzetno kvalitetnih i veoma atraktivnih uredjaja. Na prvo mesto bi stavio novi integralni pojacavac ECI-6 koji je za bazu preuzeo nesto pojacanu elektroniku iz popularnog ECI-5 Mk2 sa 2× 125 W/8 ohma i uz dve moguce opcije. Prva, koja ce imati oznaku ECI-6 DS ce, uz integralac, imati u sebi DAC i elektroniku koja podrzava USB u punoj 24/192 rezoluciji sto ce obradiovati sve one koji vole da slusaju muziku sa kompjutera. Druga, malo skromnija opcija je model ECI-6 D koji pored pojacala ima ugradjen DAC ali bez USB opcije. Smatram da ce novi integralac naici na odlican odziv na trzistu jer u sebi objedinjuje sve ono sto vecina danasnjih audiofila zeli uz veoma prihvatljivu cenu, po cemu je EC poznat. Pored integralca, u julu ocekujemo i poboljsani DAC iz serije Classic koji ce imati oznaku ECD-2. On ce zameniti veoma uspesni i cenjeni ECD-1 ali uz vazna poboljsanja u softveru i hardveru kao i dodatke koji ce zadovoljnom vlasniku omoguciti da slusa i muziku sa kompjutera u maksimalnoj rezoluciji 24/192. EC je mislio i na PD-1 koji je takodje doziveo metamorfozu, pa je uz znacajna poboljsanja dobio i novo ime PD-2. Ovaj, inace izuzetno hvaljeni DAC je unapredjen kako u hardverskom tako i u softverskom delu pa od njega, mozemo ocekivati dosta bolji zvuk i sve one vredne opcije na koje smo vec navikli (USB i bezicni prenos). Ljubitelje EC-a mozemo obradovati informacijom, da cemo odmah po izlasku na trziste oba DAC-a, dati na testiranje nasoj najboljoj hifi reviji, Hi-Files.
Dynaudio nas je iznenadio novim zvucnicima iz serije Evidence, model Temptation, koji je dobio ekstenziju PLATINUM. Od „stare“ verzije koja ce biti i dalje u ponudi, razlikuje se po liksuznom finisu ali i kako kazu predstavnici Dynaudia, znacajno boljim drajverima i potpuno novim basovima koji su porasli za 1 cm pa su sada precnika 18 cm sto obecava jos dublji bas. Prelep dizajn i vrhunski zvuk ce krasiti i ovu novu kutiju ali mi je zaista zao, sto ovaj, po svemu izuzetan zvucnik, nismo mogli i da cujemo jer je bio staticno izlozen u glavnom holu na rotacionom postolju. Ko zna, mozda ce nam ovaj lepotan doci u goste na jednom od predstojecih hi-fi sajmova… U sali za slusanje su svirali novi XEO-5 koji su dobijali signal bezicnom vezom koja je stizala sa Mac-book-a. Ukupan utisak ove prezentacije je sjajan, jer je zvuk apsolutno zadovoljavao sve kriterijume ali kada se uzme u obzir njegova upotrebljivost i prihvatljiva cena, onda je utisak jos potpuniji, pa ne cude informacije o izvanrednoj prodaji sirom sveta. Vazno je reci da je DY bio i u sobi firme CHORD koja je svoja pojacala promovisala uz pomoc DY Confidence 4 Mk2 zvucnika i to veoma, veoma dobro.
VTL je i ove godine nastupao sa jednim od vrhunskih svetskih proizvodjaca gramofona, nemackim Acoustic Signature, koji je predstavio skoro celu gamu prelepih i kvalitetnih gramofona. VTL i Luke Manley su nam ovoga puta prikazali nove monoblokove VTL MB 450 Mk3 i predpojacalo VTL 5,5 Mk2 sa ugradjenom phono sekcijom, ali, ove godine, nismo bili u mogucnosti i da ih cujemo.
Meridian, kao lider u digitalnom svetu je nakon odluke da prekine prodaju svih CD-DVD plejera, na ovom sajmu prikazao galeriju digitalnih uredjaja koji predstavljaju savrsenstvo u reprodukciji muzike skinute sa interneta. Naravno, tu je bio i neprikosnoveni kralj u ovom segmentu ponude, neverovatni SOOLOOS.
Kao i na prethodnim sajmovima bilo je mnogo eksperimentalnih modela zvucnika i pojacala krajnje bizarnog izgleda ali i loseg zvuka pa sam misljenja, da su to neuspeli pokusaji entuzijasta koji ce sigurno ostati na ovim unikatnim komadima jer sumnjam da je to ikoga moglo da zainteresuje.
I ove godine, Minhen je bio meka za mnoge audiofile iz Beograda i Srbije pa sam se cesto osecao kao da sam u Beogradu. Za druge nisam siguran ali znam da ce Vox Trade sve Vas obradovati nekim novitetima koji ce svirati na nasem jesenjem hi-fi sajmu.
Vas Mladja VojinovicPriključi se da nas ima više

Pogledaj naše fotografije na instagramu