Vox Trade distributer za Dynaudio, Electrocompaniet, Transparent, Meridian audio, Fujitsu

Novosti

Sve vesti »

19.10.20 JUPITER

Mnogi proizvodjaci audio opreme izbegavaju proizvodnju zvucnika sto mnogima moze biti cudno. Ipak, razlozi za ovakvu politiku su dosta jednostavni. Pre nego sto neki Dynaudio zvucnik dodje do Vas protecice oko 2 godine koje ce potrositi inzenjeri zaduzeni za razvoj i proizvodnju. Uvek se polazi od cistog papira na kome se postavi osnovni concept serije i svakog zvucnika u seriji pojedinacno. Zatim se rade probni modeli koji se testiraju u “gluvoj sobi” a zatim se bezbrojnim slusnim testovima izdvaja ono sto je najbolje. Broj probnih i testiranih modela je uvek veoma veliki i to testiranje se prvo vrsi kroz razne vrste elektronskih i akustickih merenja i na kraju su to slusni testovi koji su i najvazniji. Sve to iziskuje mnogo strucnog rada i vremena pa ako se ozbiljno radi onda podatak o 2 godine utrosene u razvoj novog zvucnika objasnjava koliko je sve to komplikovano i zahtevno. Upravo je to jedan od najvecih razloga zbog koga mnogi audio proizvodjaci ne zele da proizvode zvucnike.
Testiranje u “gluvoj sobi” je od izuzetne vaznosti u procesu dobijanja sto kvalitetnijeg zvucnika. Do skoro su i inzenjeri iz Dynaudia za testiranje koristili klasicnu formu “gluve sobe” ali su pre cetiri godine napravili pravo cudo tehnologije koje su nazvali “Jupiter”.
Nova Dynaudio “gluva soba” koju su nazvali “Jupiter” je dimenzija 13×13×13m sa zidovima debljine 0,5m i koji apsolutno apsorbuju zvuk. Na jednoj strani se nalazi “robot” sa rukom dugackom 5m na cijem kraju je polukruzni luk koji na sebi ima 31 hiper osetljivi Bruel & Kjaer mikrofon cije je medjusobno rastojanje 6 stepeni. Robot sa mikrofonima se moze pomerati po visini i ono sto je najvaznije moze se okretati oko svoje ose za 180 stepeni i tako simulirati bilo koju situaciju u kojoj se moze naci slusalac u odnosu na zvucnik. Na suprotnoj strani se nalazi zvucnik koji testiramo a koji se nalazi na ruci dugackoj takodje 5m koja se podize do visine od 6,5m. Postolje omogucava rotaciju zvucnika po vertikalnoj osi za 360 stepeni sto nam opet daje mogucnosti testiranja zvucnika u bilo kom polozaju. Na kraju zahvaljujuci Jupiter-u inzenjeri dobijaju apsolutni prikaz performansi zvucnika. Zahvaljujucii ovom tehnoloskom cudu umesto za oko 3 dana daleko tacnije rezultate merenja dobijamo za svega 28 minuta sto drasticno smanjuje vreme razvoja i daje mnogo precizniju zvucnu sliku i ukupne mogucnosti testiranog modela.
Tehnicka merenja su sada mnogo manji deo price nakon cega uvek idu bezbrojni slusni testovi koji sluze za fina podesavanja testiranih zvucnika. Slusni testovi su od izuzetnog znacaja jer je tehnologija u akustici ipak inferiornija u odnosu na ono sto cuje dobro izvezbani slusalac.
Sve nove serije zvucnika koje su napravljene uz pomoc JUPITER sistema su zvucno znacajno bolje od svojih predhodnika. Veliki novac ulozen u ovaj projekat apsolutno je ispunio sva ocekivanja, olaksao rad inzenjerima u razvoju a na radost mnogobrojnih ljubitelja vrhunskog zvuka. Ovo pokazuju i bezbrojne nagrade koje su Dynaudievim zvucnicima dodeljivale redakcije strucnih magazinina sirom sveta.
Na Vama je da nas posetite i uverite se u izuzetan kvalitet Dynaudio zvucnika koji su projektovani zahvaljujuci Jupiter tehnologiji.Priključi se da nas ima više

Pogledaj naše fotografije na instagramu