Vox Trade distributer za Dynaudio, Electrocompaniet, Transparent, Meridian audio, Fujitsu

Novosti

Sve vesti »

23.05.2014 MINHEN Hi-Fi show Maj 2014.

minhen 2014

Ovogodisnji hi-fi show u Minhenu je potvrdio cinjenicu da je najznacajniji hi-end dogadjaj u Evropi. Kao i ranijih godina zurka je odrzana u pomalo cudnom centru nazvanom MOC. I pored krize ukupna poseta i broj izlagaca su bili rekordni, a jedan od razloga za to moze biti i vest koja je prostrujala sajmom da se milanski TOP SHOW nece odrzati ove godine, pa su audiofili iz Italije logicno bili u mnogo vecem broju. Znajuci da je akustika u MOC-u veoma losa pedesetak izlagaca se odlucila da se preseli u hotel Marriott i to pod nazivom HiFi de luxe show. Po svemu sudeci ovu informaciju nisu znali mnogi, pa su posetioci hotela bili u prednosti jer su u opustenijoj atmosferi mogli da obilaze sobe sa opremom. Iako je u hotelu sve zvucalo bolje i primerenije kucnim uslovima po misljenju mnogih izlagaca ovaj paralelni sajam zbog daleko manje posete ipak nece zaziveti. Kako je ovaj sajam od velikog znacaja, u Minhenu ste mogli da vidite proizvodjace iz celog sveta koji su se potrudili da prikazu sto vise noviteta na kojima su marljivo radili tokom godine. Velike guzve su vec postale karakteristicne za ovaj sajam a primetili smo i mnoge audiofile iz Srbije.
Najvise novosti nam je predstavio Electrocompaniet koji ce uskoro na trziste lansirati nekoliko kvalitetnih i veoma atraktivnih uredjaja. Svakako najznacajnija i za EC najneobicnija novost je njihov novi gramofon koji ce se uskoro pojaviti pod imenom ECG-1. U paketu ide i veoma kvalitena rucica JELCO SA-750 EB, a u ponudi ce biti i dve „glave“ koje ce za EC, po veoma strogim specifikacijama, uraditi poznata americka firma Sound Smith. Noseca ploca je uradjena kao sendvic razlicitih materijala sto je idealno za smirivanje nepozeljnih vibracija kod gramofona. Ovako pazljivo projektovan i napravljen gramofon sa kvalitetnom rucicom i glavama ce prema najavi proizvodjaca dati kvalitetniji i bolji zvuk od njegove cak i dvostruko skuplje konkurencije.
Da bi iz gramofona izvukli sto vise, ponudjen nam je i novi phono preamp ECP-2 koji ce raditi podjednako dobro sa MM i MC glavama. Lako podesavanje se obavlja pomocu mikro prekidaca sirokog opsega, koji se nalaze na zadnjoj strani uredjaja. Ne treba posebno naglasavati da je i ovaj predpojacavac uradjen u balansnoj tehnologiji kao i ostali uredjaji iz ove kuce, sto znaci jos bolji zvuk.
Kako je Philips ukinuo cuveni CD drive PRO-2 mnogi proizvodjaci koji su koristili ovaj drive su se nasli u veoma teskoj poziciji, jer su ostali bez proverenog i muzicki veoma dobrog citaca. Tokom testova se pokazalo da je SONY CD/SACD citac solidna zamena za Philips. Znajuci performanse novog citaca inzenjeri EC-a su morali da naprave potpuno nov DAC kako bi iz njega izvukli maksimum uz mogucnost reprodukcije SACD formata i to na maksimalnoj rezoluciji uz dosta nizi prag suma. Sve ovo znaci da ce legendarni EMC-1 u Mk3 verziji nastaviti da zivi jos uspesnije i ono sto je takodje vazno uz nepromenjenu cenu.
Novitete na trzistu mozemo ocekivati sredinom leta pa verujemo da ste i Vi nestrpljivi da ih cujete i vidite.
Kanadski MOON je prikazao dosta novosti mada su neki od njih vec bili predstavljeni u Las Vegasu i to su pre svega NEO pojacala. Premijerno su predstavljeni njihov novi CD260 D, kao i vrhunsko balansirano pojacalo za slusalice Neo 430 HA koje se, zahvaljujuci bezbrojnim mogucnostima podesavanja, lako prilagodjava bilo kom modelu slusalica. Ova opcija ce obradovati mnoge ljubitelje slusalica jer ce im pruziti do sada nezaboravno iskustvo i fenomenalan zvuk. Novitet je i eksterno napajanje MOON 820S Evolution koje ce moci da napaja cak 5 uredjaja i to dva predpojacala, jedno phono predpojacalo i dva CD plejera sve iz serije EVOLUTION. Vazno je napomenuti da se zahvaljujuci dual-mono koncepciji na Moon 820S istovremeno mogu prikljuciti cak dva uredjaja istovremeno i na taj nacin ozbiljno unaprediti zvuk postojeceg sistema i komponenata.
Meridian, kao lider u digitalnom svetu je nakon odluke da prekine prodaju svih CD-DVD plejera, na ovom sajmu prikazao galeriju digitalnih uredjaja koji predstavljaju savrsenstvo u reprodukciji muzike skinute sa interneta. Naravno, tu je i neprikosnoveni kralj u ovom segmentu ponude, neverovatni SOOLOOS Control 15 sa raznim mogucnostima prosirivanja kapaciteta. Ne treba zaboraviti ni nesto poboljsano balansirano stereo predpojacalo G 02 i njegov takodje poboljsanji stereo par model G 57 sa 2×200W na 8 oma. Oznake i cene uredjaja su ostale iste, sto je dobro.
Kao i na prethodnim sajmovima bilo je mnogo ekscentricnih modela zvucnika i pojacala krajnje bizarnog izgleda, ali i loseg zvuka pa verujem da su to samo pokusaji entuzijasta koji ce sigurno ostati na ovim unikatnim komadima, jer sumnjam da ce to ikoga interesovati.
Pored klasicne kucne opreme bilo je dosta automobila koji su bili opremljeni vrhunskim muzickim sistemima koje su posetioci mogli da cuju i zamisljaju da sede u svom Jaguaru ili Lamborghiniju. Zvuk u automobilima je bio zaista vrhunski, ali i cena takvih automobila…
Nazalost, svima iz Srbije koji smo bili u Minhenu raspolozenje su kvarile uzasne vesti o poplavama i zrtvama tih poplava, ali i to je zivot pa samo mozemo da se nadamo da se ova velika nesreca nece ponavljati.
Vas Mladja Vojinovic

minhen 2014minhen 2014minhen 2014minhen 2014minhen 2014minhen 2014minhen 2014minhen 2014minhen 2014minhen 2014minhen 2014minhen 2014minhen 2014minhen 2014


Priključi se da nas ima više

Pogledaj naše fotografije na instagramu