Vox Trade distributer za Dynaudio, Electrocompaniet, Transparent, Meridian audio, Fujitsu

Novosti

Sve vesti »

24.05.10 MINHEN Hi-Fi show Maj 2010.

Verovatno najznacajniji hi-fi show na evropskom nivou se poslednjih nekoliko godina odrzava u minhenskom MOC centru. Nazalost kriza se odrazila i na nemacko trziste koje vazi za jedno od bogatijih pa su mnogi hi-end proizvodjaci ili njihovi nemacki distributeri preskocili nastup ili drasticno smanjili svoj prostor. Za razliku od mnogih sajmova dobrog zvuka koji su locirani u hotelskom ambijentu, koji je i najslicniji nasim prosecnim kucnim uslovima, minhenski show je smesten u veliki trzni centar na periferiji grada. Ovakva odluka ima dosta prednosti zbog bolje organizacije, mnogo prostora, restorana, mesta za odmor i razgovor ali, problemi nastaju kada se udje u sobu za slusanje. Gotovo svi prostori su razliciti kako po svojim dimenzijama tako i po obliku. Pregradni zidovi su cesto toliko tanki da se zvuk prenosi iz jedne u drugu prostoriju pa Vam se moze desiti da istovremeno dosta dobro cujete zvuk iz 3 sobe sto stvara konfuziju i ometa pazljivije slusanje. Takodje, prostorije sa puno stakla i drugih akusticki nepovoljnih elemenata predstavljale su veliki problem izlagacima. Ali, kako su uslovi bili podjednako dobri ili losi svima razlike u zvuku su se itekako mogle cuti. I ovaj sajam je pokazao staro pravilo da brdo para nisu nikakva garancija za vrhunski zvuk pa su neki veoma skupi sistemi od preko 250.000 euro na posetioce ostavili bledi utisak, a narocito ako uzmemo u obzir njihovu visoku trzisnu vrednost. Kako uvek slusamo sistem a ne pojedinacne komponente za los zvuk su najcesce krivi distributeri koji nasumicno biraju firme koje ce distribuirati a koje veoma cesto nisu kompatibilne medjusobno i eto problema i razocarenja. To je verovatno najveci razlog zasto se na ovakvim sajmovima mogu videti i cuti na papiru kvalitene i skupe komponente, ali koje u nekoj celini lose rade pa je to dobro upozorenje za buduce kupce narocito skupih sistema da ne kupuju neproverene kombinacije bez obzira sto ih nudi ista firma. Komponente sistema moraju imati potrebnu sinergiju kako bi i zvuk bio na ocekivanom nivou.

Posebno nam je bio interesantan uporedni test 3 vrhunska zvucnika cije cene su se veoma razlikovale kao i njihov ukupni zvuk a sve to u organizaciji 2 najuticajnije nemacke revije Stereoplay i Audio. U posebno pripremljenoj prostoriji od oko 70m2 su uporedjivani najnoviji Dynaudio Consequence Ultimate Edition (48.000 Euro) Magico M5 (110.000 euro) i perjanica francuske kuce JM Lab Grande Utopia vredna celih 130.000 Euro. Prema komentarima koje sam cuo u razgovoru sa mnogim kolegama po ko zna koji put se pokazalo da cena i velicina ne znace narocito mnogo. Nazalost, ni komentari koje mozemo naci u raznim hi-fi magazinima cesto nisu saglasni sa onim sto smo culi. Ne bih da detaljnije opisujem moje konkretne utiske sa ovog testa ali je sigurno da Consequence UE ipak predstavlja ubedljivo najbolju kupovinu. Ova, za Dynaudio standarde po dizajnu, potpuno razlicita kutija je ponudila veoma dobar zvuk za daleko najmanje novaca. Sve 3 kutije su bile postavljene na tockice pa su ih domacini veoma brzo menjali tako da su se razlike u zvuku mogle lako zapamtiti. Od elektronike su korisceni monoblokovi, predpojacalo i CD plejer firme Ayre koji su vredni oko 60.000 Euro sto je sasvim dovoljno za kvalitetan A/B/C test.

Kao i predhodnih godina, bilo je veoma interesantnih i neobicnih dizajnerskih resenja narocito zvucnika koji su ocigledno namenjeni arhitektama koji bi zeleli da uklope neke svoje vizije prostora sa vizuelno odgovarajucim zvucnicima. Mnoge ideje su interesantne i neobicne ali je bilo i krajnje bizarnih resenja za koje duboko verujem da nikada nece naci svog kupca. Pored potpuno ekscentricnog izgleda i ukupan zvuk je bio ispod proseka pa ce mnogi takvi projekti zauvek ostati u domenu prototipova.

Da li zbog posedovanja novih pasosa koji eliminisu pitanje viza ili nekog drugog razloga, tek u Minhenu nikada do sada nisam video toliko audiofila iz zemlje Srbije, pa sam se na momente osecao bas kao da sam u Beogradu.
Ukupan utisak o zvuku koji se mogao cuti na ovoj izlozbi je dosta prosecan ali je ipak poseta Minhenu bila vredna paznje kako bi videli i culi najnovije trendove u svetu muzike i videa. Iskreno se nadam da ce se ekonomska situacija bar malo popraviti sto bi u svakom pogledu pozitvno uticalo i na nas jesenji Hi-Fi sajam.
Vas Mladja Vojinovic

DY Consequence UE 3Italian styleMagico M5Project 1Project 2Project 3Project 4SistemUtopiaZOO 1ZOO 2


Priključi se da nas ima više

Pogledaj naše fotografije na instagramu