Vox Trade distributer za Dynaudio, Electrocompaniet, Transparent, Meridian audio, Fujitsu

Korisni saveti za kupovinu i postavljanje sistema

Izbor opreme je veoma delikatan proces, pa se potrudite da učite na tudjem iskustvu i greškama. Audiofilske greške su srećom popravljive, ali su popravke uglavnom veoma skupe.

Soba kao osnova vašeg sistema

Osnovna i najvažnija „komponenta“ svakog sistema je Vaša soba. Isti sistem u bezbroj različitih soba uvek zvuči različito. Zvuk je egzaktna fizička veličina i podleže poznatim zakonitostima koje proučava poseban deo fizike – AKUSTIKA...

U akustici nema dvosmislenosti i zaboravite na pomisao da ćete sistem „naterati“ da u ograničenim postojećim uslovima svira na način na koji želite, a ne na način koji je bilo moguće predvideti.

Koristeći zakone akustike većinu problema u prostiranju zvuka u Vašoj sobi sa značajnim stepenom sigurnosti možete predvideti. Za ovu namenu razvijene su posebne metode, neke od njih su elementarne, empirijske, a neke ekstremno kompleksne i zahtevaju primenu računara. Akustika je egzaktna, a definicija idealnih dimenzija sobe kaže da visina, širina i dužina treba da stoje u odnosu 1 : 1,6 : 2,33. Za većinu nas utopija, nažalost. Za one koji sada grade – na sreću. Soba je ta koju imate i primenom odredjenih metoda (razmeštaj nameštaja, akustičke korekcije...) moguća su akustička poboljšanja.

Sagledajte i „upoznajte“ Vašu sobu: u praznoj ili polupraznoj sobi zvuk je previše otvoren, oštar, primetan je eho. Previše prigusena soba sa mnogo mebliranog nameštaja zvuči „mrtvo“ – bez ambijentalnih informacija na koje je naše „uho“ naučeno. Nije dobro ni jedno ni drugo – zvuk traži „umerenost“, a ono sto nedostaje ili je u disproporciji, može se dosta uspešno korigovati. Bilo kakva intervencija u akustičkom tretiranju sobe poboljšava zvuk sistema za najmanje celu kategoriju i takodje, manje košta.

Zvučnici

Posle sobe, slede komponente, od kojih je najvažnija komponenta ZVUČNIK. Od zvučnika svakako najviše zavisi zvuk, osnosno „karakter“ Vašeg sistema. Koliko god pažnje da posvetite izboru zvučnika znajte da nikada nije dovoljno.

Shvatite prethodnu rečenicu sa punim razumevanjem, poštujte zakonitosti i potrudite se da primenite makar neke od saveta.

Ne budite „grandoman“ – ne kupujte ogromne zvučnike za male sobe – oni su pravljeni za velike prostore. Manji zvučnici se preporučuju za manje sobe i uglavnom se moraju postaviti na kvalitetne fabričke stalke, a ne na improvizovane proizvode kućne radinosti. Zvučni talasi se prostiru i kroz zvučnik i kroz stalak stvarajući vibracije koje su nepoželjne, a njihovi efekti su veoma čujni.

Ako mislite da zvučnik „ugurate“ u regal, dobićete jedan veoma veliki zvučnik, pa ne trošite vreme čitajući nastavak ovog teksta....

Želimo da Vam skrenemo pažnju na okolnost da su specijalne, tzv. „ezoterične“ konstrukcije zvučnika (planari – riboni, elektrostati, bilo monopolni ili dipolni) daleko zahtevnije od klasičnih. Ovakvi zvučnici po pravilu traže veće prostorije sa mnogo „vazduha“ oko sebe, veoma dobra (čitaj: skupa) pojačala, mnogo strpljenja i vremena posvećenog pravilnom pozicioniranju. Svaki centimetar u pozicioniranju često je i presudan. Bez obzira na vrstu zvučnika koji ste odabrali, od izuzetnog značaja je njihovo pravilno postavljanje i ispravno „faziranje“. Na ovaj način se mogu bitno poboljšati, ali i pokvariti zvučne karakteristike Vašeg sistema.

Važno je da prilikom izbora zvučnika i ostalih komponenti ostanete „imuni“ na priče prijatelja i poznanika, a njihova iskustva prihvatite sa rezervom, sve dok sami ne steknete sopstveni stav.

U domenu psihologije percepcije zvuka razvijena je posebna nauka – psihoakustika, a bavi se proučavanjem „pojava“ i „fenomena“ zbog kojih i čitate ovaj tekst. Ono sto u spoljašnjem svetu podleže pravilima fizike (prostiranje zvuka) u unutrašnjem je individualno iskustvo, a ono je lično i pripada samo Vama. Kao i u životu, različitim muškarcima dopadaju se različiti tipovi žena, pa je tako i vrsta zvuka prema kojoj gradite afinitet samo Vama svojstvena kategorija. Svakako, apsolutni zvuk je prepoznatljiv svakome, o nijansama odlučite sami.

Dakle, najvažnija su Vaša iskustva pa se potrudite da poslušate što više različitih sistema, cime sužavate izbor. Bilo bi idealno da Vaš finalni izbor verifikujete u svojoj sobi.

Nemojte zaboraviti na neophodan period razrade (min 100 sati) i bićete iznenadjeni primetnim promenama i poboljšanjima zvuka koje će se dešavati.

Pojačala

Da bi pažljivo i s ljubavlju odabranim zvučnicima omogućili da „disu punim plućima“ potrebno je odgovarajuće kvalitetno pojačalo. Bez obzira na vrstu primenjene konstrukcije, pojačalo mora biti potpuno upareno sa zvučnicima. Oko ove ključne tačke na „ispitu“ padaju mnogi skupoceni sistemi.

Pojačalo mora biti dovoljno jako i sa adekvatnom rezervom snage kako bi pokrenulo zvučnike i iz njih izvuklo maksimum. Za izbor pojačala bitni su, veličina sobe, vrsta muzike koju slušate, konstrukcija zvučnika i njihove karakteristike.

Ako ovaj korak pravilno rešite, dobićete dobar zvuk čak i sa izvorima nešto nižeg kvaliteta. Medjutim, ipak su najbolji sistemi zasnovani na uravnoteženom kvalitetu svih komponenti.

Ako je Vaše pojačalo izradjeno u balansirano – simetricnoj konstrukciji obavezno koristite ovu pogodnost pri povezivanju predpojacala i pojačala snage, kao i pretpojačala i CD plejera, zbog značajnog poboljšanja kvaliteta zvuka, ali i nešto glasnijeg izlaza.

Izvori zvuka

Najcesci izvor zvuka kod vecine audiofila je CD plejer. Ostali izvori, ukljucujuci i stari, dobri, analogni gramofon, lagano postaju deo istorije. Bez obzira koji izvor zvuka nameravate da koristite, pozeljno je da bude sto kvalitetniji. Kao i kod izbora zvucnika, uvazite tehnicke specifikacije, a definitivnu odluku donesite slusnim testom.

Kablovi

Ovu svakako izuzetno bitnu komponentu Vaseg sistema detaljno smo obradili u poglavlju koje se odnosi na firmu Transparent Audio, ali ipak jos jednom zelimo da naglasimo njihov ogroman znacaj za pravilan i dobar rad sistema pa ovoj temi posvetite duznu paznju.

Pribor

Pribor cesto nazivamo i hi-fi kozmetikom, koja je namenjena finim „ulepsavanjima“ zvuka Vaseg vec postavljenog sistema. Asortiman proizvoda je veliki i zelimo da istaknemo najvaznije, one za koje smo sigurni da ce omoguciti znacajnija poboljsanja. To su, pre svega, razne vrste „siljaka“ koji se stavljaju ispod uredjaja, a imaju zadatak da sprece prenosenje vibracija sa tla na sam uredjaj i obratno. Svakako izaberite one koji nece ostetiti povrsinu na koju se siljak postavlja. Obavezno ih primenite na CD plejeru i gramofonu, a necete pogresiti ako na ovaj nacin zastitite i ostale komponente sistema. Jedan od najpoznatijih proizvodjaca pribora je norveski SOUNDCARE o kome vise mozete pogledati u delu koji smo posvetili ovoj firmi.

Akusticki paneli su jos jedan od vaznih elemenata, koji ce pomoci da znacajno poboljsate karakteristike prostora u kome slusate muziku.

Mnogi drugi proizvodi mogu, u manjoj ili vecoj meri, doprineti boljem zvuku, ali dva pomenuta su najznacajnija.

Nadamo se da ce ovaj skromni dodatak pomoci u razresavanju eventualnih dilema i pravilnom izboru Vaseg novog sistema.

Ako nedoumice jos uvek postoje – JAVITE SE...

Priključi se da nas ima više

Pogledaj naše fotografije na instagramu