Vox Trade uvoznik i distributer za VTL pojacala

VTL audio Srbija

VTL - Vacuum Tube Logic

INTERVJU // Luke Manley, VTL » PDF.

VTL je porodicna High end firma koja je osnovana 1980.godine u Južnoj Africi, gde je porodica Manley u to vreme zivela, a sam naziv predstvlja akronim od Vacuum Tube Logic. Osnivač firme i vlasnik je tonski i filmski inženjer David Manley, a suosnivač njegov sin Luke. Prvi proizvodi VTL-a su bila cevna pojačala namenjena pre svega reprodukciji i kontroli u tonskim studijima, dakle, u pitanju su uređaji koji su morali dugo i pouzdano da rade reprodukujuci samo ono što je snimljeno ni manje, ni više. Nesto kasnije, 1983. porodica Manley se preselila u Englesku gde su poceli sa proizvodnjom pojačala za kućnu upotrebu. U leto 1986, VTL se pojavljuje na CES-u u Chicagu gde dobija fantasticne kritike za svoja pojačala izrađena u Engleskoj koja su namenjena evropskom tržištu.

S obzirom na daleko veci potencijal i kupovnu moć Amerikanaca, otac i sin odlučuju da kompletnu proizvodnju presele u Ameriku. Prva proizvodnja na tlu Amerike zapravo pocinje u podrumu nove porodicne kuce u Providenceu, Rhode Island. Ubrzo je i ocu i sinu postalo jasno da velika kolicina i povecani kvalitet zahtievaju potpuno drugacije organizovane pogone, pa se sele u Južnu Kaliforniju, u Chino, gde koriste pogodnosti i znanja stecena kroz rad u proizvodnji elektroničkih sklopova namenjenih vojnoj industriji. Zbog sve vecih zahteva 1989. god. ponovo započinje proizvodnja profesionalnih uređaja za koriscenje u studijima. Sledeći logičan korak bio je pokretanje pogona za snimanje i proizvodnju nosača zvuka, kako bi se dokazao ekstremni kvalitet VTL uređaja za zahtevnu oblast snimanja i reprodukcije. Na kraju, otac i sin nastavljaju posao koji najvise vole, David pokreće Manley Labs, a Luke sa suprugom Beatrice Lam nastavlja proizvodnju vrhunskih cevnih pojacala sa na daleko poznatim brendom VTL. Mnoge izdavacke kuce kao sto je CHESKY records koristi upravo razlicite VTL uredjaje sto nije slucajno a zvuk njihovih izdanja narocito kada je u pitanju klasicna muzika predstavljaju vrhunac prirodnosti i topline za sta mozemo da zahvalimo upravo VTL elektronici.

Luke i Bea Manley su pokrenuli znacajne izmene u proizvodnji, modernizovali proizvodne pogone, doveli ekipu kvalitetnih inzenjera za svaku oblast posebno, oformili mali dizajn studio, nabavili najsavremenije masine i instrumente sto je sve doprinelo da VTL danas predstavljaju prava remek dela modernog dizajna cevnih pojacala. Uređaji koji su i do sad bili poznati po svom apsolutnom kvalitetu, postali su još bolji i lepši, ali uz zadržavanje razumnih cena za dati kvalitet.

Sva VTL pojacala su u osnovi cevne konstrukcije koje omogućuju jednostavnije sklopove na putu audio signala. Generalno cevi imaju linearniji odziv, zahtevaju manje povratne sprege i uz današnje daleko bolje prateće sklopove i elemente moguće je graditi jos kvalitetnije i pouzdanije uređaje. Prolaz signala kroz manji broj elemenata rezultira logicno većom brzinom i čistoćom zvuka koji nije promenjen ili izobličen prolaskom kroz više elektronskih elemenata nego sto je potrebno. Korisniku je na volji da svoja pojacalo slusa u triodnom ili tetrodnom modu sto znaci da Vam isto pojacalo moze pruziti razlicit zvuk vec prema vasim najstrozijim zahtevima.

Da bi audiofili mogli da izaberu najbolje za sebe a prema svojim mogucnostima kupcima su ponudjene tri serije. PERFORMANCE serija koja predstavlja pravi uvod u high-end zvuk i nudi izuzetno dobar odnos kvaliteta i cene. Serija SIGNATURE predstavlja uredjaje beskompromisnog dizajna i vrhunskog zvuka, recju pravi high-end. Na kraju kao kulminacija njihove ponude su tri pojacala iz REFERENCE serije koje po misljenju autoriteta iz ove oblasti predstavljaju sam vrh koji je veoma tesko dostici, a pojacala vaze za najbolja u ovoj vrhunskoj kategoriji. Svi oni koji su ih bar jednom culi znaju veoma dobro o cemu je ovde rec.

Firma VTL po mnogima predstavlja apsolutnog lidera u proizvodnji pojacala i predpojacala a to posebno vazi kada govorimo o proizvodjacima cevnih amplifikacija. Nesporni kvalitet se ogleda i u tome sto mnogi proizvodjaci druge opreme koriste upravo VTL amplifikaciju za prezentaciju svojih proizvoda sto dosta govori o njihovom kvalitetu.

Zvuk VTL pojacala pored leprsavosti i prirodnosti koja je karakteristicna za vrhunska cevna pojacala krase i snazan, brz i kontrolisan bas sto inace mozemo da nadjemo samo kod malog broja tranzistorskih pojacavaca. Recju, VTL pojacala predstavljaju pravi izbor za prave audiofile bez obzira na to koju vrstu muzike slusate. Svi oni koji vole zvuk lampe ce, sigurni smo, pozdraviti nas izbor i sa odusevljenjem poceti da razmisljaju o nekom od VTL lepotana.

011 301 6230
011 301 6231
Milentija Popovića 9
11070 Beograd, Srbija

Priključi se da nas ima više

Pogledaj naše fotografije na instagramu