Vox Trade distributer za Electrocompaniet Prelude

Transparent kablovi Srbija

Transparent – closest to the music truest to the image

Tačka na „i“ u koncipiranju Vašeg audio sistema su kablovi. Zahvaljujući veoma ozbiljnom radu grupe naučnika i hi-fi „fanatika“, značajna istraživanja razvoja u oblasti kablova doveli su do toga da kablove danas sa punim pravom možemo tretirati komponentama sistema. Da je ova konstatacija ispravna možemo zaključiti i na osnovu preporuka svetskih audio eksperata da za povezivanje uredjaja odvojite od 20% pa cak i do 30% ukupne vrednosti Vašeg audio sistema. Ovo je veoma važno jer su upravo kablovi najduže putanje kojima signal mora da prodje – obično 1m za interkonekcione i oko 2,5m za zvučnicke veze.

Imajući u vidu ovako značajne dužine kao i veoma širok frekventni spektar koji se njima prenosi, uticaj na zvuk su izuzetno značajni. Veoma je važno da se signal sa kraja na kraj kabla prenese sto brže, sa što manje gubitaka i svakako, ako je moguće, bez unošenja ikakvih izobličenja.

U poslednjih deset godina, jedan od apsolutnih favorita na svetskom Hi-Fi tržištu je poznati američki proizvodjac kablova „TRANSPARENT AUDIO“. Firma je osnovana 1980. godine i činila su je tri eksperta – naučnika i muzičara (Caren i Jack Sumner i Carl Smith) koji su svoje ogromno znanje sa jedne, i ljubav prema muzici, sa druge strane, pokušali da spoje u proizvode vrhunskog dizajna i kvaliteta. Po mišljenju mnogih, uspeli su u tome, i sa svojim saradnicima proizveli seriju izvrsnih kablova koji, bez lažne skromnosti, mogu dobiti epitet „kablova za 21. vek“.

Ako prelistate svetsku stručnu štampu, gotovo da nema nagrade za „The Best Cable Design“ od 1994. godine koju nije osvojio TRANSPARENT. Nema ni ozbiljnijeg Hi-Fi sajma, a da se u najboljim sistemima različitih proizvodjača nije opet našao TRANSPARENT. Ovo svakako potvrdjuje da se u surovom svetu biznisa pravi kvalitet uvek poštuje i ceni.

Šta je to, osim kvaliteta, što ove kablove izdvaja od ostalih?

Prvi detalj koji ćete zapaziti je modul („BRICK NETWORK“) koji je postavljen bliže kraju kabla koji se povezuje na prijemni uredjaj.

Zašto modul i čemu služi?

Svaki kabl ima osobinu filtera i njegove najvažnije karakteristike su otpor, kapacitivnost i induktivnost. Odnosi ove tri osobine provodnika odredjuju sonične osobine kabla. Takodje, bez obzira na izolaciju, svaki kabl se ponaša kao antena i prima RF smetnje. Rezultat dugogodišnjeg rada i ogromnog iskustva strucnjaka „TRANSPARENT AUDIA“ je modul koji ugradjuju u svoje kablove u cilju eliminisanja što većeg broja negativnih uticaja od kojih su najznačijniji sledeći: odstranjuje skoro sve RF smetnje koje kabl indukuje tokom rada i značajno smanjuje nivo šuma. Na ovaj način se dobija drastično bolja rezolucija zvuka i obilje muzičkih detalja koji su do tada bili pokriveni šumom, pa ih niste ni mogli čuti. Ova pojava je posebno izražena pri tihom slušanju i većim dužinama kabla, a efekat rada modula zavisi od modela kabla.

Odnosi ove tri karakteristike provodnika uravnotežuju se tako da budu sto sličnije na početku i na kraju kabla. Na ovaj način se dobija izuzetna linearnost, neutralnost i adaptivnost kabla različitim sistemima, pa promenom zvučnika ili pojačala ne morate menjati i kablove. Ovaj problem se javlja uvek kada su u pitanju takozvani „non network“ kablovi, a „sekiracija“ je veća sto su kablovi skuplji. Modul se proračunava za tačno odredjenu metražu kabla, pa ovakvi kablovi sviraju isto bez obzira na dužinu – što nije slučaj sa svim drugim kablovima koji nemaju ovakav modul i koji na različitim dužinama zvuče bitno drugačije. Tokom testova je primećeno da je nestabilnost impedanse glavni krivac za nedostatak dinamike i bas frekvencija. Modul, u zavisnosti od modela, više ili manje stabilizuje impedansu, čime se dobija mnogo dublji i definisaniji bas, uz značajno poboljšanu dinamiku.

Uparivanje levog i desnog kabla, kao bitna karakteristika, kreće se u veoma strogim granicama od 0,5% za jeftinije do 0,01% za najskuplje modele.

Treba napomenuti da su svi pasivni elementi ugradjeni u modul, izolacioni materijali i konektori vrhunskog kvaliteta. Sam provodnik je OFHC bakar cistoce 99,999%. Za lemljenje se koristi isključivo spceijalni kalaj sa 2% srebra (zbog nepoželjne oksidacije). Da nisu u pitanju obični kablovi vidi se iz podatka da se neki modeli kabla izradjuju i više od šest sati, dakle daleko duže nego mnoga pojačala ili zvučnici. Produžen i definisan bas, izuzetna linearnosti, neverovatna dinamika, čisti i jasni srednji i visoki tonovi – uz holografsko ocrtavanje prostora, osnovne su karakteristike kablova „TRANSPARENT AUDIO“.

U ponudi je veliki broj modela različitih namena za sve kategorije sistema pa će i najprobirljiviji audiofili ali i ljubitelji filmova lako naći pravi kabl za sebe i to će svakako biti „ Made in Transparent Audio“.

Investicija u „TRANSPARENT AUDIO“ kablove je značajna, ali zlata vredna i trajna. Zvuk svakog sistema, bez obzira na ostale komponente, poboljšaćete Transparent Audio kablovima za jednu do dve kategorije pa o kablovima kao ravnopravnoj komponeti sistema vodite računa jer će Vam se to višestruko isplatiti!


011 301 6230
011 301 6231
Milentija Popovića 9
11070 Beograd, Srbija

Priključi se da nas ima više

Pogledaj naše fotografije na instagramu